Air BnB one bedroom flat make-over: the results

IMG_3883


As I mentioned in my earlier post, me and furniture designer James have done a subtle (though very effective) overhaul of his one bedroom flat in Kent which doubles as an AirBnB let.  This flat is very special to the both of us, as during the last year and a half every time James came to visit me in the Netherlands he has been renting the flat out through airBnB. This has allowed us to cover the extra costs that come with having a bi-national-living-in-two-separate-countries-and-still-trying-to-make-it-work-relationship.

So to give a little love and happiness back to the people staying in James’ little haven, we decided to do this make over and we wanted to make it extra homely, with lots of little handmade touches to make everyone feel welcome and at ease.

Project manager of the day was our traveling fluffball house rabbit Parker (no, he’s not a cuddly toy, he actually is alive)

 

house rabbit

When we bring Parker to work he always watches us like some sort of fluffy type of hawk, making sure we keep at it!     

Overview

plan

Here’s the before situation with some of my initial plan of action notes

The space was very ‘British’ to start off with: lots of beiges, lots of carpet… the living room floor really summed it all up: carpet in a slight pinkish shade of beige.Ah.. the Brits and their carpets… Don’t even get me started. The British and their carpets! God knows when that ever started. But I thoroughly believe that whomever was the first person to even consider using carpet in a bathroom should get a proper psychological check-up.

Honestly: carpet + water + toilet+ after shower dripping feet= not a very hygienic combination, now is it? Yuk.

Anyway, I am drifting off subject.

To be honest, it wasn’t actually that bad as the amount of carpet in the flat was limited to the sitting room and bedroom loft space, apart from an overload of separate rugs scattered around, it was quite modern and almost scandinavian, which is the style both me and James happen to like. The kitchen, toilet and hallway were fitted with a beautiful rustic shade of wooden flooring which made for a perfect starting point for this natural make-over.

The walls had some really big framed pieces of art on them, most of them not really in keeping with theme and colour scheme. So the first thing we decided to do was to take them down and assess if the walls needed a fresh coat of paint.

The wallpaint was in excellent condition, obviously the Air BnB guests had honoured James’ no smoking request! A wet cloth and some Fairy liquid did the job.

The surroundings looked bigger already, it’s amazing how dominant big dark artworks can be in a small space.

Space around television

The television corner area was instantly transformed when we replaced the very dated black IKEA tv-stand with our own custom made and space saving alternative.

Here’s the before situation:

IMG_3671 2

 

And this is what it looked like afterwards:
tvunitangular3 IMG_3907
tvunitangular
We custom built an angular TV unit, to make optimal use of the space. And obviously we went for a lighter colour, since that big black TV screen is enough darkness for one space anyway.
tvunitangular3
tvunitangularclose

cornertvbackexample

In a small space it’s so important to maximise the use of every square inch available. By replacing the square tv stand with an angular shaped one we managed to do just that. Also, by changing to a lighter colour scheme the space now looks optically bigger.

Space around the sofa

The sofa, doubling as extra sleeping space (by the way, good tip for any airBnB owner) had a good size and colour. All we really had to do was to make the styling a bit more current and trendy by adding some colour, pattern and texture. We replaced the covers of the sad and deflated cushions with some new ones. Both cost and waste saving, we re-used the old flattened cushions by inserting them in pairs in the new cushion covers.

IMG_3857

Plump cushions… check.

before copy

before…

roomhouse2 copy

after!

This is an artwork by Anna Allworthy (James’ sister), she paints amazing cityscapes IMG_3906using a mixed media and collage technique. We commissioned her to do a piece especially for the flat but she didn’t manage to finish it in time. So in the meanti
me we used one of her paintings we had at home. Luckily we’ll only have to miss it for a short while because it looks so good in our own house! The colours of this painting do clash a tiny bit with the colours in the LOCI GENIUS table but it doesn’t bother me too much.

IMG_3883

The sofa hasn’t got the biggest of bum-sit-spaces, so I infused some extra comfort into it by adding a little soft stool. Amazingly I found this one on sale for 15€, I kid you not. The legs were black though, which I didn’t like, so I gave them a lick of turquoise paint.
IMG_3879

LOCI GENIUS customised coffeetable

We made one of our brand LOCI GENIUS coffee table especially customised for the flat. For any of you who don’t know about LOCI GENIUS; it’s a furniture brand I founded last year together with James. We make customised coffee tables with elements of reclaimed wood in which we incorporate locations by printing parts of maps onto the wood. We top it off with really cool handmade midcentury hairpin legs and a sleek shiny glasslike transparant resin surface.

For the coffee table in the flat I incorporated Canterbury and Blean, the birthplace of James, into the surface and went for other greenish toned Canterbury surroundings because their natural feel went so well with the rest of the new interior.

Some close-up photos of the result:
IMG_3914

IMG_3905 IMG_3888 IMG_3886 detail3

Space around the table

We wanted to use the wall space above the dinner table-writing desk in a clever way.  Now that we removed the artwork, it all looked very sterile. We decided to go for a multifunctional alternative in keeping with the colour/material scheme; a hanging wooden wall feature. Not only does it look does it look good to use a blind shelve instead of a dark artwork, it’s also a way to save yourself the hassle of having to change artworks every time you’re bored with a look. Having a wall shelving feature means you can combine, experiment and change styles to your hearts content. Scatter little plants around, display postcards, photo frames, or paint the wall (even easier: place a piece of patterned wallpaper) behind one of the compartments to make more of a bold colour statement.

Overview image

wall ornament floating shelve with retro filament light bulb

wallfeature2 teamugsucculent

I found these cute little concrete square planters last minute in a pound shop.

I found these cute little concrete square planters last minute in a pound shop.

Serious love for the filament lightbulb.

Serious love for the filament lightbulb.

We had to include a bike in the diplay, come on, I am Dutch!

We had to include a bike in the display, come on, I am Dutch!

Here's the message.

Here’s the message.

IMG_3944 IMG_3953

I love the greyish colour of the repurposed wood.

I love the greyish colour of the repurposed wood

To save space on the multifunctional reclaimed wooden table (some guests might want to only use it as a writing desk, since most visitors go out for dinner anyway) we got rid of the table lamp and integrated a light element into the shelving feature. I bought all the parts online and assembled it myself, really easy to do. I used:

a retro filament bulb,

a porcelain light fixture,

a transparent dimmer,

a plug

and some very awesome coloured fabric covered cord.

IMG_4045

I wrapped the excess chord around the radiator pipes in a very loosely and nonchalant manner, I don’t think it’s the kind of chord you need to hide.

And again, in case along the line you might get bored of the look this light element creates, when you decide to remove it, all you’re left with is a tiny hole the size of the cable’s circumference in the top. Not too invasive.

Space next to the tv

IMG_3671 2

OK, and then there was that very present wicker plant stool next to the television oozing with 80’s appeal…

I thought long and hard but didn’t manage to find a way to re-use that stool, I really just didn’t like its vibe. We did want to allocate that space to a plant again though, so we decided to buy a new, smaller stool and customised it by painting the top the same colour as parts of the television unit.

new stool, painted the top.

new stool, with painted top.

Replacing the wall light with a customised version

Right, so the space around the stairwell is a real eyecatcher, mainly because of the beautiful custommade reclaimed wooden cupboards in its base but also because it leads up to the cosiest sleep loft you’ll ever see!

On the wall by the stairs there was a simple wall light, one of those plaster half bowl shapes lampshades. I figured it would be quite easy to come up with a more creative alternative light cover without too much hassle. So I used some of the bits and test scraps of the LOCI GENIUS table and asked James to saw them into little strips. I then stuck them, together with painted and stained bits of scrap wood, onto a base I made out of MDF. Finished the back of with some metal hanging slots and Bob’s your uncle: new customised light.lampshadecustomised stairwellspaceIMG_3926striplightOne little downside to the result: by replacing the lampshade with this new version, the light shines in two directions, not just up but also downwards. We didn’t quite take into consideration that the plastered walls of the flat aren’t that smooth… The drop shadows of this new lighting really accentuate the flaws! oops. But to replaster the walls wasn’t really an option looking at our budget. Oh well, after all, Canterbury is a very old city so hopefully the guests will consider imperfect and old accents merely as added character :-)

IMG_3988

recycled/upcycled bits I made

Why spend if you can re-use? Here’s what I managed to repurpose.

the plant pots

pkantpotI swapped some plants around, as I found the prickly palm didn’t really go where it was and I wanted the softer, rounder plant on the new coffee table. I never realised how difficult it is to find a nice plant pot! Honestly, I went to so many shops and perhaps it was because it wasn’t summer, but I couldn’t find any nice neutral coloured ones. I only managed to find glossy, very tacky or dark ones. Therefore I decided to paint two of the existing pots light grey, again to infuse a bit of lightness into the space.

the wooden lamp support

orangewoodalert

The lamp shade and shape of the light were beautiful, but as it is often the case with any sort of pine, the colour had over the years turned into a horrible shade of orange. Easy solution: I repainted it in a bright shade of turquoise, which just happens to be the complimentary colour contrast of orange, isn’t it?

houseroom

Newly coloured lamp in its natural habitat.

the ceiling lamp shade

Before:

IMG_3675 2 AfterIMG_3829 The lamp shade didn’t really fit in anymore with its brown, orange and yellow creamish tones. It was still in really good knick though, so I decided to paint over the stripes in grey, white and turquoise tones. I have to add that this job wasn’t as easy as I thought it would be, in the end I had to apply two layers of primer and three (!) layers of paint because the material absorbed like crazy.IMG_3832Teacup planter:

I re-used a teacup by transforming it into a succulent planter (I mean, you NEED a teacup in a British BnB, am I right?)

teamugsucculentIMG_3924

IMG_4046

I framed an H&M HOME collection coaster.

I also re-used some old IKEA photoframes I had lying around and made some little arty bits in keeping with the home theme, using stamps, string, ink, bits of leftover paint and a coaster.IMG_3984

Upstairs

Upstairs didn’t really need any work as it is such a beautiful loft sleeping space, we get so many compliments on it. I decided to add a little plant to the wooden ledge since there wasn’t any green. I also added a little home made framed artwork (I had fun with some letter stamps) and we replaced the carpet with a nice contemporary patterned one I found in the H&M HOME collection. The two brown cushions I took off of the sofa downstairs now have a new place on the bed, they look so much better there.

sleeploft

 
 
 
 
 

So, that was my report on the make over. What do you guys think?

beforeandafters

I hope you like the results.

Parker definitely thought it took too long though…parks

 

I really enjoyed doing this make over so much! I just love this space, it’s so special to me because of what being able to rent it out has meant to my life. I hope the guests staying in the flat will experience equally special times…

whispers

Update:

A few months after our make over this is what it (still) looks like… We only decided to hang back a painting on the right, I’m not too happy about it though. Need to look for something nicer, perhaps a cool black and white photograph. Also, James’ parents have removed the floor cushions, I don’t know if they understood their function.

This is the photo I have used on the Air BnB listing, hence the text on the tv. 😉

flat

jamesairbnb

You’re welcome to come and stay over!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *